Persoanele juridice care vor sa isi amane ratele la banci trebuie sa solicite online un Certificat Digital Calificat pe siteul oficial

Figcaption Eu Trustmark Logo EIDAS
Posted at: Author: Breaza .NET

Persoanele juridice care vor sa isi amane ratele la banci trebuie sa solicite online un Certificat Digital Calificat pe siteul oficial https://csu.prevenire.gov.ro/ unde sa isi aleaga unul sau ambele tipuri de Certificatele de situație de urgență.
Ce este Foarte Important este faptul ca documentele care vor fi incarcate in platforma nu trebuie sa depaseasca (12 Mb maxim), in format PDF si sa fie semnate electronic cu un Certificat Digital Calificat.
Certificatele Digitale Calificate pot fi emise de prestatorii de servicii de încredere calificaţi (Qualified Trust Service Provider - QTSP). Iata o lista completă a acestora din statele membre UE care poate fi consultată mai jos:

https://webgate.ec.europa.eu/tl-browser/#/tl/RO

Important! Vreau sa va informez ca exista 2 modalitati de stocare a cheilor cryptografice, pe Dispozitiv Token (varianta veche) si in Cloud (varianta noua).

Daca comandati varianta veche asteptati sa va vina prin posta tokenul.

Prin urmare va recomand sa alegeti varianta noua :)

Completari in data de 15.04.2020

Declaratia pe proprie răspundere se va încărca în aplicație sub forma unui fișier .pdf semnat cu certificat digital calificat emis de un furnizor acreditat de servicii de certificare pentru semnătură electronică in baza Legii 455/2001. Dacă încărcați un fișier nesemnat electronic sau dacă certificatul digital nu este valid, CSU solicitat se va revoca in mod automat; daca nu dispuneti de o semnatura electronica, puteti imputernici o terta persoana, ce detine o astfel de semnatura, sa depuna in locul dumneavoastra(contabilul de ex). Documentul va avea maxim 12MB.

Dacă Reprezentantul legal nu are semnatura electronica, atunci acesta printeaza, semneaza olograf si scaneaza Declarația pe proprie raspundere urmand ca aceasta sa fie incarcata in aplicatie de catre persoana care detine semnatura electronica autorizata, persoana mentionata la pct 7 (dl/dna ....) in calitate de imputernicit.

Pentru a putea sa semnati electronic documentul in format .pdf, vă rugăm să consultați manualul de instrucțiuni al kit-ului de semnătura electronica valabilă pe care il detineti.